Raisis Software Loading
RaisisSoftware Mobile

Estimate your project

Your name

Your email address

Your phone number

Your industry

Tell us about your project

Unknown

1 mo

2 mo

3 mo

4 mo +

< €5,000

€5,000

€10,000

€15,000

€15,000 +

Give us 24 hours

and we'll have your answer already.

We'll prepare your estimation

based on team work hours, timeline and costs.

We'll perform a free code review

to make sure your already existing systems are protected and properly implemented.

RaisisSoftware

    10'
    read

Ce tipuri de MVP există și cum să construiești unul

in Tehnologie

În articolele trecute îți spuneam cât de important este MVP și cum te poate ajuta să crești rata de succes a afacerii tale. Modelul MVP este o idee grozavă pentru orice start-up care-și dorește un început puternic, cu cheltuieli minime și impact major.

Ca să înțelegi mai bine cum te poate ajuta modelul MVP (minimum viable product), în acest articol detaliem ce tipuri există și cum poți construi unul.

Modelul MVP este o metodă folosită de antreprenori pentru a testa apele înainte de a lansa un produs sau serviciu.

În loc să creezi un produs pe care să-l comercializezi, doar pentru a eșua, este mai indicat să lansezi o formă minimă a acestuia pentru a aduna mai multe informații de la clienții tăi. Astfel, obții o înțelegere mai bună a pieței pe care urmează să te lansezi.

Tipuri de MVP (Minimum viable product)

În funcție de stadiul în care se află afacerea ta, poți dezvolta două tipuri de MVP: low fidelity și high fidelity.

Gradul de fidelitate reprezintă, de fapt, cât la sută din produs se reflectă în versiunea finală. Dacă gradul de fidelitate este mai mare, atunci produsul seamănă mai mult cu varianta ta ideală.

De obicei, antreprenorii la început de drum folosesc MVP-uri care au un grad de fidelitate scăzută. Acestea sunt mai accesibile ca preț, se crează mai ușor și sunt utile dacă vrei să ai o idee generală asupra produsul pe care vrei să-l lansezi.

MVP-urile cu un grad mai înalt de fidelitate au nevoie de un număr mai mare de investigații, însă oferă date mai specifice în etapele care urmează.

Exemple de MVP Low fidelity

Un landingpage minim care să includă caracteristicile produsului sau serviciului pe care urmează să-l lansezi. Cu ajutorul acestui landingpage poți să aduni adresele de email ale utilizatorilor cărora să le trimiți ulterior oferte și newslettere.

Prezentarea unei versiuni minime a conceptului, care să te ajute să îți dai seama care este feedback-ul publicului tău. Poate fi vorba chiar de un clip care să fie încărcat pe platforme și care să te ajute să strângi datele de care ai nevoie.

Crearea unei aplicații minime sau a unei pagini care să prezinte, în mare cum funcționează produsul. Îți vei da seama cum reacționează publicul la produsul tău și cât de hotărâți sunt să-l cumpere.

Exemple de high fidelity MVP

Poți lansa un produs minim viabil cu o singură funcție principală, ca să poți vedea cu reacționează publicul. În funcție de răspuns, poți să mai aduci îmbunătățiri produsului sau poți deja să pregătești lansarea lui completă.

Poți realiza un prototip disponibil pentru precomandă care să arate utilizatorului cum poate funcționa produsul.

Modelele MVP cu grad înalt de fidelitate pot fi întâlnite pe orice platformă sau metodologie. Dropbox a început inițial în 2008 ca o demonstrație de câteva minute încărcată pe Youtube.

Tutorialul, un veritabil exemplu de MVP prezenta aplicația și scopurile acesteia și a ajutat la creșterea listei de așteptare la peste 70.000 de utilizatori. Prin urmare, chiar și un clip video în care explici ce face produsul tău este un MVP care poate analiza piața și îți arată feedback-ul clienților.

Ce pași sunt în construirea unui MVP

Cercetarea de piață. Analizează nevoia pe care vrei să o tratezi și felul în care privește grupul țintă soluția ta. Poți să efectuezi sondaje sau chiar să studiezi ce fac competitorii tăi.

Definește problema pe care o tratezi și soluția pe care o ai. Problema trebuie să fie una reală, ca să poți găsi o piață căreia să te adresezi.

Identifică principala caracteristică a produsului. În loc să încerci să lansezi produsul perfect, lansează un produs care să aibă funcția principală. Ca să faci asta, redu funcțiile la jumătate, după importanță. Apoi stabilește 2 funcții principale, ca alegerea să fie mai ușoară.

Construiește MVP-ul. Odată ce ai stabilit cum poți reprezenta cel mai bine caracteristica de bază a ideii tale și ai minimizat costurile, poți lansa produsul minim viabil pe piață.

Lansează MVP-ul. După lansare, fă tot posibilul ca un număr cât mai mare de oameni să interacționeze cu produsul tău.

Dacă MVP-ul tău are un feedback pozitiv, poți să crești gradul de fidelitate. Dacă feedback-ul nu e tocmai ce așteptai, nu renunța la idee. Află care sunt problemele și lucrează la îmbunătățirea produsului tău.

Dacă vrei să realizezi și să lansezi un MVP pentru afacerea ta, Raisis Software îți stă la dispoziție. Realizăm produse minime viabile și oferim servicii integrate de lansare a afacerii tale.

Vezi mai multe detalii despre serviciile noastre aici: Raisis Software

Cerasela

Guest Writer

Passionate about writing and social media.

Need further help?
We've got you covered

Send us any question at the following email:
[email protected]

Call us anytime+4 0741 178 064

Need further help?
We've got you covered

Send us any question at the following email:
[email protected]