Să spui că afacerea este o provocare e ca și cum ai subestima activitatea antreprenorului. O afacere este mai mult decât o provocare, iar realitatea dură arată că - de cele mai multe ori - ideea pe care o ai la început nu e aceeași care va fi prezentată mai târziu clienților.
Dacă ai început afacerea cu modelul [MVP](https://raisissoftware.com/ro/servicii/dezvoltare-software-si-web sau te gândești să faci asta, în acest articol afli cum te ajută MVP-ul, ce rezultate îți poate aduce și cum poate crește rata de succes a start-up-ului tău.
Ce este MVP și cum este folosit pentru afacerile la început de drum
MVP înseamnă produs minim viabil. Tehnologia este una cu rezultate dovedite pentru lansarea unei afaceri mici sau a unui serviciu cu buget, timp și resurse de testare limitate, pentru a trece printr-o fază de testare. MVP este adaptat pentru orice tip de afacere, arătând, de fapt ce poate face echipa, cu ce costuri și în ce interval de timp. Practic, MVP este un minim al ideii tale de business care poate fi dat spre testare către utilizatori: un produs funcțional, cu caracteristici de bază, care să poată fi testat.
De ce ți-ai dori un MVP, când tu ai deja ideea produsului în cap? Pentru că fără MVP, rata de eșec este aproape devastatoare pentru afacere. Statisticile arată că cele mai multe afaceri eșuează pentru că au cheltuieli prea mari, însă MVP-ul te ajută să economisești pentru mai târziu și chiar să atragi investitori pentru produsul tău.
Degeaba ai un produs bun, dacă oamenii nu află de el și nu îl pot testa. Eric Ries, în cartea The Lean Startup, spune că eșecul primei sale companiei a fost cauzat de faptul că a concentrat prea multă energie și timp pe lansarea inițială a produsului.
Multe afaceri, printre care și Dropbox și General Electric i-au adoptat ideea, iar rezultatele s-au văzut.
Diferit de prototipul pe care îl ai în cap, MVP-ul te ajută să eviți costurile mari de producție a unui produs care poate nu e util oamenilor.
Cum te ajută MVP
Te ajută să testezi ideea produsului. Lansezi pe piață o variantă minimă, oamenii vor testa, iar tu afli dacă funcționează ideea ta. Tot așa ajungi să identifici nișat publicul țintă și să determini dacă afacerea ta are sau nu potențial de creștere.
Te ajută să descoperi erorile. Nu există produs perfect, ci doar clienți mulțumiți. Ca să descoperi ce poți îmbunătăți la ideea ta, nu aștepta să o variantă perfectă. Lansează un MVP și află ce poți îmbunătăți ca afacerea ta să aibă succes.
Te ajută să te dezvolți organic, fără să fii nevoit să reduci bugete mai târziu și să ajungi în pragul datoriilor.
Ce fac după ce am lansat un MVP - produs minim viabil
În momentul lansării este important să colectezi date și statistici. Cine sunt clienții tăi și ce cumpără de obicei? Care este părerea lor despre produs și ce îmbunătățiri ar aduce?
Când folosesc produsul și ce nu le place la el? Ce rată de succes are produsul și ce spun oamenii despre el?
Adună tot feedback-ul pe care îl primești, analizează-l și folosește-l pentru a-ți îmbunătăți produsul sau serviciul. Așa, vei putea trece la următorul pas în scalarea afacerii tale.
După ce ai lansat produsul minim viabil și ai aflat care sunt modificările pe care și le-ar dori clienții tăi, procesul de creștere continuă. Pe baza acestui MVP stabilești rata de succes a produsului tău și cât de folosit va fi de către clienți.
Urmează o versiune minimă comercializabilă, adică adăugarea de caracteristici suplimentare produsului tău. Vei începe să adaugi valoare reală și vei începe să extinzi produsul sau serviciul tău. Totul, cu costuri minime și informații care să te ajute să-ți crești afacerea.
Succesul unei afaceri este direct proporțional cu succesul antreprenorului
Cu un produs minim viabil deja testat și cunoscut, afacerea ta crește organic, cu riscuri minime. Creșterile inteligente care au loc prin intermediul acestei strategii sunt sigure, pe termen lung. Ele lasă loc de dezvoltare sănătoasă, continuă și profitabilă.
Primii pași dictează succesul, așa că fă-i cât mai corect. Realizează un produs minim viabil funcțional și care să reprezinte esența ideii tale principale.
Dacă îți dorești un MVP realizat corect și care să reprezinte îndeaproape ideea ta inițială, apelează la o echipă de specialiști capabilă să te ajute cu un început bun și optimizat. Astfel va fi ușor să scalezi. Cum ar spune germanii: măsoară de 2 ori și taie o singură dată.
Raisis Software este o companie de dezvoltare software formată din oameni profesioniști și care au experiență în realizarea produselor minime viabile. Îți oferim servicii complete de lansare a afacerii tale în mediul online, alături de soluții practice pentru afacerea ta.
Dacă îți dorești să afli mai multe despre cum îți putem fi de folos, lasă-ne un mesaj în privat sau stabilește o întâlnire cu noi pe site: https://raisissoftware.com/book-a-meeting